Test af Sage Pizzaiolo Pizzaovn
Stjerner:
★★★★★
Pris:
4.500 kr.
Opvarmning:
Elektrisk
Sød lille pizzaovn, som er pæn fra ny (bliver hurtigt slidt at se på), og som bager pizza godt, men ikke fantastisk.
Det positive - den er jo pæn (den bliver dog hurtigt lidt slidt at se på), og den kan helt sikkert lave markant bedre pizza end en almindelig ovn. Sage er generelt et godt mærke med god kvalitet - jeg har en espressomaskine fra Sage, som jeg er meget begejstret for.
Men - og der er en del!
Maskinen koster stort set det samme som en Effeuno og er markant dyrere end en Salling pizzaovn, som er de to ovne, man bør holde den op mod.
Sage kan kun gå op til 400 grader (det kan Salling også). Det er selvfølgelig pænt, men Effeuno kan gå til 450/500 grader. (En Ooni kan for øvrigt også nærme sig 500 grader).
Du skal ikke regne med, at du kan lave mange pizza lige efter hinanden. Med max på 400 grader er man allerede lidt handicappet og ovnen har kun 2,35 KW.
Samtidig er pizzastenen i Sage ret tynd, så allerede ved 3-4 pizza vil du se, at bunden begynder at blive for lys. I Effeuno kan du mindst lave et par pizzaer mere, før du kan se det på bunden.
Du kan kun lave små pizzaer. I Effeuno er det indre rum 35x41 cm, og det synes jeg er minimum for en god klassisk pizza. I Sage er rummet 33x33 cm. Herfra skal du fratrække ca. 4 cm., fordi der er en varmeskærm i ovnrummet som i sig selv fylder, og desuden er du nødt til at holde lidt ekstra afstand med din pizza. Det lille rum fremgår også af, at der medfølger en pizzaspade på 27 cm.! Min professionelle pizzaspade fra GI-Metal måler knapt 32 cm., og når jeg laver pizza strækker jeg den helt ud til kanten af spaden. Så forenklet sagt, kan man i Sage kun lave pizza svarende til børnestørrelse.
Der er stor fare for ujævn varmefordeling. Varmelegme og pizzasten i Sage er udført på en sådan måde, at der er et rundt felt i midten af ovnen, hvor varmen er relativt jævnt fordelt. Men lægger du din pizza lidt for tæt på ovnlågen, får du en ujævn bagt bund, og lægger du pizzaen lidt for tæt på den ene side af varmeskærmen i bagenden af ovnen, vil du få en ujævnt bagt kant. Også det betyder, at man helst skal operere med små pizzaer, der kan placeres meget nøjagtigt i ovnen.
Konklusion: Du kan helt sikkert lave nogle fine små pizzaer, som vil kunne imponere - specielt til børnefødselsdage. Sammenlignet med Effeuno falder den dog helt til jorden og til prisen vil jeg mene at en Salling pizzaovn er et bedre køb. Men den er jo pæn ... selvom den på en eller anden måde minder mig om en forvokset brødrister.
Men uanset hvilken ovn du bruger - så er pizzadejen vigtig! Så tjek mine opskrifter på pizzadej her.