Test af Ooni Koda 16
Stjerner:
★★★★★
Pris:
3.000 kr.
Opvarmning:
Gas
Rigtig god ovn! Dog med lidt for meget sidevarme til at være helt perfekt.
Da Uuni i 2012 lavede deres første pizzaovn, var de med til at revolutionere markedet for pizzaovne. For første gang så verden en billig transportabel pizzaovn, der oven i købet kunne lave fantastiske pizzaer.
De første ovne kunne kun køre på træpiller - Uuni udviklede dog en gasbrænder, som kunne sættes på UUni 3. Med Ooni koda er træpillerne væk - ovnen kører kun på gas! Muligheden for træpiller er gemt til Ooni Fyra.
At man kun kan fyre med gas på Ooni Koda betyder, at man kan spare skorstenen. Så man står med en ekstremt simpel, let og delvist transportabel ovn, der tages frem, når man får lyst til at lave pizza (den er dog tung at slæbe rundt på - specielt hvis man også har en biscotto sten i den).
Det er en god ovn, som kan blive rigtig varm og bage flere pizzaer relativt hurtigt efter hinanden. Men som med alle små pizzaovne i stål, har den det lidt svært i meget vind, og det er trods alt nødvendigt med små pauser til genopvarmning, hvis du bager mange pizzaer.
Men før du rigtig får glæde af ovnen skal du dog have købt en biscotto sten til den - det giver en markant bedre varmefordeling og bagning af pizzaens bund. Du bør også købe en låge til ovnen. Lågen gør, at ovnen varmer hurtigere op og får en mere jævn varmefordeling på stenen.
Største minus er, at ovnen giver lidt for meget sidevarme i forhold til top og undervarme. Det gør, at siden på pizzaen generelt bliver bagt lige i overkanten før top og bund er færdig. Så når du bager, skal du altid varme op for fuld blus, men når pizzaen er i ovnen, skal varmen skrues ned til minimum. Problemet er dog mindre i en Ooni Koda end i andre ovne som Cozze og Le Feu. Det skyldes dels et godt stort ovnrum på mere end 40 cm. og, at Ooni Koda har en L-formet brænder og ikke et U-formet, som de andre. Det betyder, at du har et hjørne som ikke er lige op af brænderen. Det er rart hvis du har en pizza der lige skal bages lidt mere uden for meget sidevarme.
Konklusion: En rigtig god ovn, som dog kræver at man investerer i en biscotto sten og gerne en låge. Og så er det i længden lidt irriterende at sidevarmen er så voldsom. Derfor får den alt i alt 4 lidt små stjerne.
Men en pizza bliver jo aldrig bedre end den dej, den er lavet af. Så tjek mine opskrifter på pizzadej her.