Test af Ooni Karu 16
Stjerner:
★★★★★
Pris:
5.500 kr.
Opvarmning:
Gas og træ
Bager rigtig gode pizzaer, men besværlig ovn.
Skulle jeg kun vurdere den ud fra pizzaerne, så ville den klart få 4 stjerner, og nærme sig 5. Så hvorfor kun 3 stjerner?
Jeg synes den er for uhandy. Konceptet med, at man kan fyre med både brænde, gas og kul er jo i teorien herligt. Og man kan rent faktisk bage virkelig gode pizzaer med brænde, men i så fald skal man lige have gang i sav, økse og målebånd inden pizzabagningen, for det er kun relativt små stykker brænde, man kan få ned igennem lågen til ovnrummet. Så mit bud - efter man har prøvet det nogle gange, bliver man træt af det og går over til gas.
For den fungerer super godt med gas. Men bruger man kun gas, så er der bare nogle funktioner og elementer på ovnen der kunne være sparet væk og have hjulpet på vægt og håndtering m.m. F.eks. kunne man slippe for lågen til ovnrummet bag på ovnen og måske kunne man have undgået, at regulatoren sidder helt bag på ovnen. Det er ikke en katastrofe, men stadig irriterende at arbejde med, og en årsag til, at den er hele 84 cm. dyb. Så det kræver et meget specielt bord at have den stående.
Og så vejer den 28 kilo - til sammenligning vejer en Koda 18 kilo, og det synes jeg er tæt på max, for en pizzaovn man kan flytte rundt på. Så køber du en Karu, så er det fordi den skal stå på sit eget speciallavede bord og blive stående der. For øvrigt - skal du bruge den med brænde, så skal du også lige have lidt ekstra plads bag den og til siderne, så du har mulighed for at putte brændet i den.
Selve bagearealet er tilgengæld dejligt stort - ca. 42½x42½ cm. så 1½ cm. større end en Koda. Det giver masser af plads, også fordi man i modsætning til f.eks. Kodaen ikke behøver være bange for at komme for tæt på en sidebrænder.
Men når man har fundet pladsen og bordet og tilkøbt gasbrændersættet, så kan man også bage rigtig gode pizzaer. Gasbrænderen har stor effekt, og fordi brænderen sidder højt og flammerne går op under loftet på ovnen, får man en bedre fordeling mellem over-/under- og sidevarme end f.eks. i en Koda, hvor der er en klar tendens til for høj sidevarme. Så kæmpe plus på den front.
En årsag til den fine afbagning er ovnens låge, som også har et vindue, så du kan holde øje med pizzaen. Det er endnu en årsag til den høje vægt og lågens lukkesystem hvor man skal "klikke" den på plads er lidt irriterende i længden - ikke voldsomt, men det glider ikke så let som f.eks. i en Effeuno.
Så alt i alt - for mig at se er det i bund og grund en gasovn, som bager helt fantastiske pizzaer, men har alt for meget lir og derfor bliver for uhandy. Derfor ender den på 3 ud af 5 stjerner
Men en pizza bliver jo aldrig bedre end den dej, den er lavet af. Så tjek mine opskrifter på pizzadej her.