Test af Cozze 17 med roterbar pizzasten
Stjerner:
★★★★★
Pris:
2.800 kr.
Opvarmning:
Gas
Cozze skulle selvfølgelig også have en ovn med roterende sten.
Alle pizzaovn-producenter i mellemklassen skal åbenbart med på trenden med roterende pizzasten. Det er jo ikke fordi det er verdens dårligste ide - det er bare heller ikke den bedste.
Var jeg pizzaovn-producent ville jeg til gengæld elske hypen med roterende pizzasten. Det må være herligt, at man kan fordoble prisen ved at tilføje en lille drejemekanisme. Men som bruger er det ikke pengene værd.
Det er altså ikke så svært at dreje sin pizza selv. Og uanset om man har roterende sten eller ej, er man nødt til at holde øje med sin pizza under bagningen. Og man er også nødt til at løfte pizzaen op for at tjekke afbagningen af bunden - det bliver ikke lettere når pizzen drejer rundt.
Der kan være en fordel ved, at pizzastenen får en mere jævn varmefordeling, fordi stenens yderpunkter skiftevis er tættest og længst fra brænderne i takt med at stenen roterer. Modsat kan det faktisk også være en fordel, at man har et ovn-gulv med forskellige temperaturer - i min Ooni Koda benytter jeg ofte, at jeg har et lidt kolder hjørne, hvor pizzaen kan få en mere rolig afbagning, hvis den lige mangler det sidste.
Dertil kommer, at pizzaen jo kun får en helt ens varmetilførsel, hvis den ligger helt præcist i midten af ovnen og er helt præcis rund. Det er trods alt ofte, at det ikke er tilfældet.
Har man en ovn med et fast ovngulv, kan man selv styre afbagningen. Er kanten lidt tykkere i den ene side, kan man give pizzaen lidt mere der, har man lagt pizzaen lidt skævt i ovnen i første omgang, kan man rykke rundt på den. Var sidevarmen lidt for høj, kan man rykke pizzaen lidt længere væk fra flammerne. Alt sammen noget, der ikke kan gøres med en roternede sten. Så hvorfor betale for sådan en?
I forhold til kvalitet, effekt, afbagning osv., så er versionen med roterende sten ikke overraskende helt som versionen uden. Så overordnet gælder samme anmeldelse.
Cozze laver nogle fornuftige ovne til prisen. Med en pris på 2.800 kr. begynder versionen med den roterende sten dog at bevæge sig op i et lidt højere prisniveau. For en ovn med roterende sten er den stadig relativt billig, men jeg ville personligt foretrække at bruge pengene på en ovn, der bare bager bedre pizzaer.
Cozze har en u-formede brænder, der i modsætning til Le Feu og Ooni Koda er gemt bag en metalramme. Jeg antager, at det er fordi ovnen ellers ville give en alt for høj sidevarme. Det fungerer sådan set udemærket, men afbagningen bliver bare ikke bliver helt så god, som i en Ooni og faktisk heller ikke i forhold til en Le Feu. Det er som om den lige mangler det sidste power for at give en helt perfekt afbagning.
Cozze 17 tager også længere om at varme op og er mere vindfølsom end en Ooni Koda. Og banker man på en Cozze og en Ooni kan man også høre, at der er kvalitetsforskel på de materialer de er lavet af.
Den roterende pizzasten har en diameter på 42,5 cm., så der er altså god plads til en fuldvoksen pizza - selv med sikkerhedsafstand til kanten af pizzastenen.
Konklusion: Kvalitetsmæssigt er ovnen helt som den klassisk Cozze 17, jeg giver 2 ud af 5 stjerner. Det er selvfølgelig en personlig vurdering, men jeg synes ikke en roterende sten trækker op - snarere tværtimod. Så når prisen stiger, uden at det giver bedre pizzaer, så koster det på stjernerne. Derfor ender Cozze 17 med roternede sten på 2 ud af 5 stjerner.
Men uanset hvilken ovn du bruger - så er pizzadejen vigtig! Så tjek mine opskrifter på pizzadej her.