top of page
  • Forfatters billedeKlaus Mosekjær Madsen

Skal der olie i pizzadej?

Rigtig mange pizzadejsopskrifter indeholder olie. Men er det godt?


Svaret er ... ja - nogen gange!


Jeg har to grundregler:

  • 1) Jo længere tid dejen hæver, jo mindre godt gør olien.

  • 2) Jo højere temperatur der bages ved, jo mindre godt gør olien.

Uden olie:

Har du brugt 2-3-4-5 dage på at langtidshæve din dej, som du bager ved en temperatur over 300 grader, så hold dig fra olie!


Uden olie kan du opnå en nærmest guddommelige pizza, hvor skorpen er knasende sprød på overfladen og helt luftig og nærmest som smør indeni.


I det tilfælde gør olien absolut intet godt!


Med olie:

Hvis du kun tilsætter en begrænset mængde olie (ca. 2 pct. af den vægt, din mel har), så får du generelt en dej, der er lettere at forme og arbejde med. Så olie kan være en hjælp, hvis du lige er gået i gang med at lære at forme dejen med hænderne.


Olien gør også pizzaen mere sprød. Det er derfor, at jeg f.eks. tilsætter olie i min dej til cracker pizza. Så går du efter en helt papirstynd og sprød bund, så kan olie være vejen til et godt resultat.


Helt generelt gælder, at ved bagetemperaturer under 300 grader kan olie være med til at få dejen til at virke sprød på den gode måde i stedet for tør på den dårlige.


Og til sidst - hvis du bare elsker smagen af den lokale take-away pizza, så skal du tilsætte olie. Den der lidt tunge seje bund - den får du, når du bruger olie.
118 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page