top of page
  • Forfatters billedeKlaus Mosekjær Madsen

Hvilken røremaskine er bedst?

Min Guide til De Bedste Røremaskiner under 10.000 kr.


At finde den perfekte røremaskine kan være en udfordrende opgave. Markedet er fyldt med forskellige mærker og modeller, så det kan være svært at vide, hvilken maskine der virkelig skiller sig ud.


Ud fra min erfaring med et utal af røremaskiner har jeg sammensat min personlige rangliste for maskiner under 10.000 kr. Her er min rangliste:


  1. Famag Grilletta IM5S med 10 gear (ca. 7.500 kr.)

  2. Sunmix 6 (ca. 10.000 kr.)

  3. Famag Grilletta IM5 med 1 gear (ca. 4.700 kr.)

  4. Bjørn Teddy Varimixer (ca. 7.000 kr.)

  5. KYS Pro Baker (ca. 5.000 kr.) NB: kan ikke købes nu, da forhandleren er gået konkurs.

  6. Wilfa Probaker (ca. 5.500 kr.)

  7. Kenwood (mindst 1.200W og med en god dejkrog - ca. 4.000 kr.)

  8. Ankarsrum Assistent (ca. 4.500 kr.)


Men en ting står klart - det er ikke en entydig sandhed, hvilken maskine der er den bedste.


Ankarsrum er nok det tydeligste eksempel. Jeg har haft sådan en i ca. 3 år, og jeg bandede den langt væk stort set hver eneste gang, jeg brugte den. Jeg synes aldrig rigtig, den tog ordentligt fat i dejen, så den blev æltede og strakt. Til gengæld ser man jo ofte opslag, hvor folk lovpriser den til skyerne og anbefaler den over alt andet.


Men uanset hvad man måtte mene om Ankarsrum, så kan intet måle sig med den måde, en spiralmixer ælter. Dejen bliver markant mere smidig, maskinen står 100 pct. stille på bordet, og du kan ælte 5-10 pct. mere vand i dejen uden, at den bliver sværere at håndtere. Ud over en lidt høj pris, er deres eneste minus, at de er optimerede i forhold til dej. Så de har ikke alle de ekstra muligheder som f.eks. en Kenwood (blender, foodprocessor, pølsestopper m.m.)


Jeg bruger kun min røremaskine til dej - derfor er det udelukkende det, jeg måler ud fra, og derfor er det spiralmixere, der ligger på de tre første pladser.


Famag IM5S vinder over Sunmix både fordi den er billigere, men først og fremmest fordi skålen kan tages af. Selvom mange skriver, at det ikke er noget problem at tørre skålen af efter brug med en våd klud, så er jeg lykkelig for, at jeg kan tage min skål af. Både når jeg skal veje ingredienser af og kan gøre det direkte i skålen, men også når jeg f.eks. har lavet en dej med æg - f.eks. en helt våd dej til chokoladekage. Så er det godt at kunne komme skålen i opvaskemaskinen.


Min version af Famag er med High Hydration funktionen. Det betyder reelt bare, at dejkrogen kan køre den modsatte vej. Jeg har aldrig haft glæde af det - så spar de penge.


Sunmix får andenpladsen, fordi det er en fantastisk maskine. Måske endda lidt højere kvalitet end Famag, men ikke nok til den ekstra pris, og slet ikke i forhold til, at skålen ikke kan tages af.


På tredjepladsen har jeg den billigste version af Famag'en, som har fast skål og kun en hastighed. Det er klart, at det er rart med 10 hastigheder frem for en, og som nævnt er jeg glad for, at jeg kan tage min skål af. Men der er jo også en prisforskel op til IM5S, så er budgettet maksimalt 5.000 kr., så er Famag'en med fast skål og et gear min anbefaling. For øvrigt købte jeg min maskine på Agrieuro fra Tyskland. Det er noget billigere end de danske priser.


På fjerdepladsen ligger gode klassiske Bjørn Teddy, som har en kvalitet og æltning, der er et niveau over Kenwood. Så passer den til budgettet, og vil man gerne bruge sin maskine til mere end at ælte dej, så er det et godt valg.


Femtepladsen skulle måske slet ikke med, for den kan ikke købes på nuværende tidspunkt, da forhandleren er gået konkurs. Men kommer den tilbage, er det en god og prisbillig spiralmixer, som måske godt kunne tage fjerdepladsen fra Bjørn Teddy.


Sjettepladsen tilhører Wilfa Probaker. Wilfa laver generelt gode produkter til en fornuftig pris. Og det gør de også her. Men man når ikke niveauet for en spiralmixer.


Syvendepladsen går til den klassiske Kenwood. Det er en udmærket maskine, hvis man sørger for, at den har mindst 1.200W og en af de gode spiraldejkroge i massivt stål. Men den står og hopper på bordet, og dejen bliver æltet lidt ineffektivt, så den bliver også hurtigt for varm. Så det er ikke en optimal maskine, men dog fornuftig, hvis man også vil bruge den til andet end bare at ælte dej.


Sidstepladsen går til Ankarsrum. Det er selvfølgelig rart, at maskinen står fast på bordet. Til gengæld skal man konstant stå og rette dejen til, for at den bliver æltet, så det er ikke, fordi man bare kan lade den passe sig selv. Og i det hele taget ælter den bare ikke effektivt. Det tager uendeligt lang tid at ælte en pizzadej smidig og med et godt glutennetværk. For slet ikke at nævne, hvor umuligt det er, at ælte en bigadej på den.786 visninger1 kommentar

Seneste blogindlæg

Se alle

1 Comment


Morten Kvistgaard
Morten Kvistgaard
May 06

Det er svært at forestille sig en maskine med fast skål. Jeg har hele 2 til min, som jeg bruger flittigt. Og jeg fjerner også ofte skålen undervejs, hvis jeg skal tilføje eller studere dejen. Og jeg er da også glad for, at jeg kan vaske dem under hanen.

Like
bottom of page