top of page
Pizza i brændefyret pizzaovn

BAG PIZZA I BRÆNDEFYRET 
PIZZAOVN 

Metoden

Bagning i brændefyret stenovn foregår genrelt ved samme temperatur som i elektriske stenovn. Forskellen ligger først og fremmest i den ekstra røgsmag, der kan anes, når man arbejder med levende ild. Og så er det jo hyggeligt at stå og nørkle med ovnen i de 2-3-4-5-6-7-8 timer, det tager at varme den op.

 

Men den tidskrævende proces udelukker også hverdagspizza. Samtidig er det ikke helt let at skabe en ild, som giver den rette temperatur i ovnen. I en brændefyret ovn, skal man ikke kun tænke på over- og undervarme, man skal også tænke på flammer og den sidevarme, der kommer fra bålet. 

 

Men det ER sjovt, og når alt spiller, får man fantastisk pizza.

Her en gennemgang af de grundlæggende elementer for bagning i brændefyret stenovn:

 

  1. Start med at tænde op i midten af ovnen og lad bålet brænde i 2-3 timer eller mere.

  2. Når pizzatiden nærmer sig, skubbes gløderne ud til siden og gulves fejes rent.

  3. Tjek med et infrarødt termometer, at varmen på ovnens gulv er cirka 400 grader – så er det klar til pizza.

  4. Sørg for at fodre gløderne i siden, så der slikker flammer op af ovnens loft, når du kommer pizzaen i ovnen. Men brug kun små stykker brænde – for flammerne må ikke være for store.

  5. Brug helst mel af tippo 00 typen. Almindelig mel får en mere bitter smag, når det forkuller.

  6. Placer pizzaen et stykke væk fra gløderne. Du skal gå efter en varme, som sikrer, at din pizza er færdig efter maks 1½ minut.

  7. Efter cirka 45 sekunder vendes pizzaen 180 grader, så den bliver bagt jævnt. Sørg gerne for, at pizzaen ligger på præcist samme sted, når du har vendt den. Det er vigtigt fordi gulvet i ovnen ofte er så varmt, at bunden blive brændt, hvis du flytter pizzaen hen et andet sted end netop der, hvor din pizza allerede har taget en del af varmen fra gulvet.   

  8. Hvis bunden bliver færdig før resten af pizzaen kan du "dome" din pizza. Det gør du ved at løfte pizzaen op mod loftet af pizzaovnen ved hjælp af din pizzaspade. Så får pizzaen en meget høj overvarme og begrænset undervarme. 

​

​

Find den rigtige pizzadej til din ovn her:

​

​

​

​

​

bottom of page