En simpel og nem surdej baseret på rug- eller fuldkornsmel. Perfekt til pizza- og brød.
INGREDIENSER
200 g. rugmel eller fuldkornsmel
200 g. vand
Et par korn tørgær
FREMGANGSMÅDE
For at sætte surdejen hurtigere i gang, er det smart at tilføje en lille smule tørgær (eller almindelig gær). Men kun meget lidt - svarende til et par korn tørgær.
Bland rugmel eller fuldkornsmel med vand og gær i et patentglas uden gummiringen.
Rør grundigt rundt - dejen skal ikke være for flydende.
Lad surdejen stå et par dage på køkkenbordet, indtil den dufter surt af øl og æbler. Rør i dejen minimum 2 gange dagligt.
Når dejen er tilpas sur udskiftes halvdelen med ny rug- eller fuldkornsmel og vand (100 g. af hver).
Lad dejen stå på køkkenbordet til dagen efter. Hvis dejen er levende - dvs. der kommer bobler - så er den klar til at komme på køl.
Opbevar surdejen i køleskabet og udskift halvdelen af surdejen med 100 g mel og vand minimum hver 2. uge, hvis du ikke har brugt surdejen i mellemtiden.
TIP: Det er en god ide at opfriske surdejen 1-2 dage før den skal bruges. Så fås det bedste resultat.