Herlig chokoladesmag med et ekstra twist. Sprøde hele vejen igennem. Præcist som farmor lavede dem.
INGREDIENSER
150 g. blødt smør
225 g. hvedemel
75 g. kartoffelmel
140 g. sukker (1,5 dl)
100 g. brun farin (1,5 dl)
3 spsk. mørk sirup
1/2 tsk. salt
3 spsk. kakao
3/4 tsk. natron
1,5 tsk. vaniljesukker
1 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. kanel
30 g. pomerans (eller skræl fra en halv appelsin)
1 helt æg
Æggehvide til pensling
Finthakket mandler og perlesukker til pynt
FREMGANGSMÅDE
Step 1:
Pisk sukker, farin og vaniljesukker grundigt sammen med smørret (pisk ca. 5 min. med en håndmixer).
Tilsæt sirup og 1 helt æg og pisk til dejen er samlet.
Step 2:
Hak pomerans meget fint (stykkerne skal være på størrelse med et sukkerkorn).
Bland mel, pomerans og alle tørre dele godt sammen.
Tilsæt den tørre blanding til smørblandingen og ælt dejen til den er jævn og fin. Dejen bliver rimeligt blød.
Step 3:
Del dejen i 8 (eller 6) lige store dele.
Stil i køleskabet i mindst 15 minutter (den kan stå hele dagen).
Step 4:
Tril hver del til en pølse, som er lige så lang som din bageplade og ca. 2 cm. tyk.
Dæk to bageplader med bagepapir.
Læg 4 (eller 3) pølser på hver bageplade - sørg for god afstand mellem pølserne.
Tryk pølserne flade, så de bliver cirka dobbelt så brede.
Pensl med æggehvide og drys med finthakkede mandler og perlesukker.
Step 5:
Sæt den første bageplade i ovnen ved 175 grader varmluft (200 gr. i alm. ovn) i 13-15 minutter.
Det er lidt svært at se, hvornår kagerne har fået nok. Tjek evt. undervejs, om kanten begynder at føles sprød. Kagerne bliver først sprøde i midten, når de helt afkølede.
Lige efter bagepladen er taget ud af ovnen, skærer du stængerne i skrå snitter på ca. 3 cm bredde.
Step 6:
Gentag processen med de øvrige bageplade.
NB: Lad kagerne køle helt af inden du kommer dem i en lufttæt beholder.