top of page
Forfatters billedeKlaus Mosekjær Madsen

Hvilken gær er bedst til pizza?

Der findes ca. 1.500 beskrevne gærarter, men hvilken gær er bedst til pizza?


Grundlæggende findes der to slags gær:


  1. Frisk gær

  2. Tørgær

Men de kan opdeles yderligere. For eksempel kan tørgær fås både som "instant" og "aktiv", og du kan finde både tørgær og frisk gær, der er udviklet specielt til søde deje. Og så findes der også håbløse blandingsprodukter som f.eks. Dr. Oetkers pizzagær, der er en blanding af bagepulver og tørgær.


Den mest anvendte gærstamme er slægten Saccharomyces cerevisia, som blandt andet De Danske Gærfabrikker anvender i deres Malteserkorsgær, og som også Caputo bruger til deres Caputo Lievito tørgær. I Danmark finder du som hovedregel instant tørgær, mens du skal til specialbutikkerne for at finde aktiv tørgær.


Så de gyldne spørgsmål er:


1: Frisk gær eller tørgær?

2: Instant eller aktiv tørgær?

3: Hvilket mærke tørgær er bedst?


Frisk gær eller tørgær:

Til pizzadej foretrækker jeg tørgær. Du får samme resultat med frisk gær, men i modsætning til den friske gær, kan tørgær gemmes i køleskabet i flere måneder. Og når man kun bruger 1/10 pakke pr. gang, så har det en god værdi.


Instant eller aktiv tørgær:

Igen får du samme resultat, uanset hvad du vælger. Men husk, at mens instant tørgær skal røres ud i melet, skal aktiv tørgær først opblødes i vand. Som nævnt, er det tørgær du finder i supermarkedet generelt instant, som derfor skal røres ud i melet.


Hvilket mærke:

Der findes mange mærker til meget forskellig pris. Men som skrevet i indledningen, er de typisk baseret på samme gærstamme. Derfor får du i mine øjne samme resultat, uanset hvilket mærke du vælger.


Det lyder jo lidt mere cool at bruge tørgær fra Caputo end fra De Danske Gærfabrikker. Men Caputos tørgær (og de fleste andre finere mærker) kommer som hovedregel i portioner af 100-500 grams størrelse, og når man generelt kun bruger 1 g. pr. portion pizzadej, så går der lang tid før gæren er brugt op. Derfor ender du let med, at din gær får dårligere hæveevne, fordi den bliver for gammel. Nogen forsøger at forlænge holdbarheden ved at komme tørgæren i fryseren, men igen - det er ikke godt i længden.


Så det lidt kedelige, men også økonomisk gode svar er, at du får det bedste resultat ved at bruge det helt klassiske (og billige) brev med instant tørgær du kan finde i ethvert supermarked. Når du har taget hul på tørgæren, så opbevare den i køleskabet i max 3 måneder, og tag så hul på en ny.


PS: Som du kan se på billedet, så åbner jeg posen med et lille klip i det ene hjørne, og så lukker jeg den igen ved hjælp af en Ikea-klemme.



615 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page